Kombinasjonen høye strømpriser og stort forbruk kan sette mang en lommebok på en hard prøve.
For de fleste av oss finnes det imidlertid flere enkle og raske tiltak som kan bidra til en betydelig reduksjon i strømforbruket og lavere strømregning.
Årets vinter er hos oss, og strømforbruket, ja det når stadig nye høyder.
I Norge er vi vant til kulde. Men vi er også vant til, og vil gjerne fortsette med å ha det godt og varmt inne. Det finnes imidlertid flere enkle tiltak som kan bidra til at strømregningen blir lavere uten at du behøver å fryse deg gjennom vinteren, ifølge Dag Solberg som er daglig leder i Spydeberg Elektro AS.
I eldre hus som allerede har fastmonterte varmeovner vil jeg først og fremst anbefale å bytte ut ‘gamle’ varmeovner til nye med elektroniske termostater med mulighet for nattsenking / senking av temperaturen når rommet ikke er i bruk. Fra alle vinduer står det kulde som trekker ned og ut på gulvet. Fryser du på beina så fryser du på hele kroppen. Da er det fort gjort å skru opp termostaten for å heve temperaturen i rommet, og strømforbruket går opp. Har du derimot varmeovner i hele vinduets bredde unngår du kulderas. Dermed kan du senke romtemperatur og fortsatt føle at det er komfortabelt, sier han.
Effektiv termostatstyring
For å få en effektiv utnyttelse av energien er det viktig å ha varmeovner beregnet på nordiske forhold med en termostat av god kvalitet. Disse har ofte systemer for nattsenking som kan programmeres på den enkelte ovn. Noen ovn leverandører tilbyr også trådløse styringssystemer der nattsenking i de enkelte rom kan programmeres sentralt. Disse er ikke nødvendigvis så kostbare, opplyser Solberg. Dessuten behøver man ikke å skifte ut alle ovnene på en gang. Begynn ett sted og ta eventuelt en ovn om gangen. Men det er lurt å tenke langsiktig. Bestem deg tidlig for hva slags system du ønsker, og hver gang du investerer i en ny ovn holder du deg til planen og utvider systemet etter hvert, råder han.
Mange tyr til flyttbare varmeovner i kalde perioder. Disse er mindre effektive enn fastmonterte ovner blant annet fordi de er smalere enn vinduets bredde, og ofte også plasseres andre steder i rommet enn under vinduet og dermed ikke forhindrer kulderas. Og en ovn er ikke nødvendigvis en ovn. Du får hva du betaler for. Kvaliteten på termostaten er viktig, og det er den som koster penger. En god termostat har en forskjell mellom innkoblingstemperatur og utkoblingstemperatur på 0,2 til 0,3 grader, mens en rimelig ovn kan ha en forskjell på 3 grader. Stiller du denne ovnen på 20 grader så skrur den seg kanskje først av når den når 22,5 eller 23 grader. Resultatet er at du i lange perioder har en høyere temperatur i rommet enn du egentlig ønsker, forteller Solberg.
Varmepumper og kulde
Varmepumpe kan være en god oppvarmingskilde og er generelt også god økonomi med hensyn til energiforbruk. Når det blir skikkelig kaldt avtar imidlertid virkningsgraden, og synker utetemperaturen ned mot -10 til -15 grader har den lav eller ingen effekt. En varmepumpe stopper heller ikke kulderas fra vinduene. Mange varmepumper er produsert for bruk i land hvor det sjelden er kuldegrader og benyttes mest som aircondition. Derfor er det viktig å installere en varmepumpe som er beregnet på nordiske forhold og som tåler lange perioder med kuldegrader. I motsatt fall kan du risikere at hele utedelen fryser ned.
Bytt ut gamle downlights med LED
Vi er inne i en tid hvor mange av døgnets timer er mørke. Mye av energien vi bruker går med til å skape lys, både inne og ute. Bytt til LED belysning der hvor det er mulig, oppfordrer Solberg. Downlights innfelt i taket gir godt lys, men mange avgir mye varme i takkonstruksjonen og isolasjonen på loftet. Den energien har du ikke mye glede av. Derfor kan gamle downlights med fordel byttes ut med LED-downlights. Dette reduserer også varmegang og brannfaren betraktelig, legger han til.
Mange har fotocellebryter på utebelysningen, men det er fullt mulig å skru av lyset manuelt når du legger deg og skru det på igjen om morgenen. Ellers er LED-pærer energibesparende også ute. Hvis du ikke kan bruke LED-pærer i utebelysningen er det lurt å skifte til utelamper og armaturer beregner for LED lyskilder etter hvert.
Varme sikringer og stikkontakter?
Ekstreme kuldeperioder kan gå hardt utover sikringene. Overbelastning kan føre til varmegang og brann. Derfor er det viktig å følge med på temperaturen på sikringene. Kjenn på sikringene. Er de varme? Da bør du ta kontakt med en elektriker for å vurdere om de overbelastede kursene bør splittes opp og fordeles på flere sikringer, eller om kapasiteten inn til boligen rett og slett bør økes med større hovedsikringer, sier Solberg.
Han legger til at også stikkontakter der varmeovner er tilkoblet kan bli overopphetet. Legg gjerne hånden utenpå dekselet til kontakten og kjenn om den føles ordentlig varm. Da må du koble fra ovnen og elektrikeren får å kontrollert kontakten.
Individuelle løsninger
Han påpeker at ingen hus er like og at det finnes mange alternative energiløsninger. Derfor anbefaler han at man knytter til seg en fast elektriker som over tid vil få god kjennskap til boligen, og kan gi tilpassede råd om tiltak for å redusere energibruken og øke komforten i akkurat din bolig.
Men noen råd er felles for alle som ønsker å redusere strømforbruket; Senk romtemperaturen med en grad eller to i alle oppholdsrom, og enda mer i rom hvor du ikke trenger komforttemperatur. Men husk at rom med vannrør ikke må være for kalde. Det kan fort ende opp med en større kostnad enn det du har spart på strømregningen.
Kontakt en dyktig elektriker så får du gode råd som kan redusere strømforbruket raskt, oppfordrer Solberg i Spydeberg Elektro AS.
Ta gjerne kontakt så kommer vi på en uforpliktende befaring.
Dag Solberg
Spydeberg Elektro AS
69838484