Verdensdagen for psykisk helse markeres hvert år i ca. 150 land verden over. Selve dagen er 10.
oktober, men i Norge markeres det med arrangementer i perioden 1. – 20. oktober.
Spydeberg har hatt ulike arrangementer gjennom mange år. I fjor var temaet «Hverdagsstress», og da fartet bl.a. Ungdomsklubbens Tina Berger rundt i kommunen med en saccosekk og utfordret folk til å slappe av litt. Det resulterte i innslag på NRK Østfold og tildeling av Kreativitetsprisen fra Mental Helse. Inspirert av denne tildelingen, dro den lokale komiteen for Verdensdagen umiddelbart i gang med å forberede årets arrangement.
I år blir det en kveld med besøk av Marco Elsafadi, som for mange er kjent som Mesternes Mester 2014 og nå som programleder for «Hvem bryr seg» på TV2. Med sin livserfaring og formidlingsevne når han sine tilhørere – både unge og gamle. Ungdomsskolen får et eget foredrag med ham på ettermiddagen og så er det åpent for hele bygda i Storsalen på Fjellheim kl. 19.00.
Temaet for verdensdagen i år, er «Se hverandre – kast maska!»
Ikke minst i vår tid, med hyppig bruk av sosiale medier, har vi nok en tendens til å publisere hvor fantastisk alt er. Sannheten er at det er mange av oss som strever.
I følge Folkehelseinstituttet er det til enhver tid slik at 6-12 % av befolkningen er deprimert. Derfor er det så viktig å tenke forebygging.
Psykisk helse blir til der vi oppholder oss – i familien, i barnehage og skole og på arbeidsplassen. Vi vet etter hvert mye om hva vi skal gjøre for å ivareta vår fysiske helse, men mindre om den psykiske.
I årene som kommer må vi øke innsatsen på dette området og sørge for at det blir like akseptert å få «plaster på sjela» som å få plaster på skrubbsår. I Spydeberg har man tatt høyde for dette ved å opprette egne sosialarbeiderstillinger i skolehelsetjenesten slik at disse, sammen med helsesøstrene, kan møte barn og unge som trenger noen å snakke med når ting blir vanskelig.
Vi må begynne med de små. Det har også vært slik at gutter og menn har hatt høyere terskel for å snakke med noen enn det jenter og kvinner har hatt. De som jobber med dette i skolen nå, ser at antallet gutter har økt. Det er positivt.
Så er det selvfølgelig sånn at den aller viktigste forebyggingen skjer på hjemmebane. Det å vite at vi hører til, at vi er elsket for den vi er og ikke bare for hva vi gjør, er av stor betydning for å være «vaksinert».
Benytt sjansen til en kveld med helt gratis påfyll når årets arrangement går av stabelen!